Apa jenis karbon yang ada?

Menerokai Keajaiban Alam Ciptaan Tuhan

Apa jenis karbon yang ada?

Karbon sangat serba boleh dan sangat penting sehingga Royal Kimia Kimia memanggilnya sebagai ‘Raja unsur-unsur’. Terdapat di mana-mana sahaja, dan kami menggunakannya untuk segalanya Karbon duduk di kedudukan enam di atas jadual berkala. Ia mempunyai enam proton, enam neutron dan enam elektron. Dua daripada elektron tersebut mengisi cengkerang elektron dekat dengan nukleus, sementara empat yang lain duduk di dalam cengkerang setengah kosong di sekitar luar. Elektron luar ini, yang dikenali sebagai elektron valens, adalah kunci kepada sifat karbon yang luar biasa.

Elektron dalam shell luar atom adalah yang mengambil bahagian dalam ikatan kimia. Berapa banyak ikatan bergantung pada seberapa banyak ruang yang ada di cangkerang, dan yang mengagumkan tentang karbon ialah ia mempunyai ruang untuk empat. Ini bermakna ia berfungsi seperti pemotong paip, menjadi penyambung empat arah yang menghubungkan atom yang berlainan. Ia dapat membina rantai lurus, rantai dengan ranting, dan rantai bergabung ke hujung untuk membuat gelung.

Dan ia tidak hanya terikat pada dirinya sendiri. Tepi rantai karbon dapat berakhir pada atom hidrogen kecil, menjadikannya licin seperti minyak. Atau mereka boleh berhubung dengan kumpulan elemen lain, yang disebut ‘kumpulan berfungsi’, masing-masing mempunyai sifat kimia yang berbeza. Karbon berfungsi seperti perancah unsur, dan bentuk, ukuran dan kimia molekul yang dihasilkannya sangat berbeza.

Alotrop karbon

Berlian: Prasejarah

Karbon dalam berlian membentuk empat ikatan masing-masing, membuat tetrahedron yang bergabung bersama untuk membuat cincin 3D dari enam atom.

Grafit: Prasejarah

Grafit mengandungi lapisan atom karbon yang licin yang disusun dalam kepingan segi enam rata. Elektron bergerak bebas di antara mereka.

Buckminsterfullerene: 1985

Buckyball yang asli mempunyai 60 atom karbon dan berbentuk bulat. Mereka melepasi satu sama lain dan meleleh dengan mudah.

Nanotube: 1991

Silinder berongga ini kelihatan seperti lembaran graphene yang digulung. Mereka menentang peregangan dan mengalirkan elektrik.

Graphene: 2004

Sebagai bahan paling nipis di dunia, ia adalah 1 juta kali lebih nipis daripada diameter rambut manusia. Ia kuat, ringan dan fleksibel – sifat yang menjadikannya berguna dalam pelbagai industri.

(Ilustrasi: PLC Masa Depan)

Artikel ini pada mulanya diterbitkan dalam How It Works edisi 130 , yang ditulis oleh Laura Mears

Comments

0 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

close

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.